Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lyhyt esittely ja tilausinfo

Sarania on vuonna 2013 perustettu yhden naisen yritys. Päätoimiala on valjas- ja satulasepän palvelut sekä nahkaiset mittatilausvarusteet koirille ja hevosille. Päätuotteita ovat ratsujen suitset ja riimut sekä koirien kaulapannat ja talutushihnat. Ihmisille on tarjolla laadukkaasta nahasta valmistettuja vöitä. Saranialla ei ole vakiomallistoja eri tuotteista, vaan tuotteet tehdään aina asiakkaan toivomusten mukaan. 

Satulapuolelta palveluihin kuuluvat vastinhihnojen vaihtaminen, korjausompeleet sekä satuloiden toppaaminen (ei runkomuutoksia tai runkojen korjausta). Tarvittaessa hoituu myös muiden nahkavarusteiden pesu, huolto ja korjaus. Tavarat kulkevat helposti Postin kautta, joten toimialueena on käytännössä koko Suomi. Uusia nahkatavaroita voidaan toimittaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle.
Saranialla ei ole julkista toimipistettä, vaan
tuotteiden tilaus tapahtuu Internetin välityksellä sähköpostitse/Facebookissa ja tuotteet toimitetaan asiakkaalle Postitse, Matkahuollossa tai erikseen sovittuna ne voi myös noutaa tai ne voidaan toimittaa Joensuun lähialueelle. Kerro viestissä minkälaisen tuotteen haluaisit. Vastausviestissä valjasseppä kyselee todennäköisesti tarkentavia kysymyksiä tuotteesta sekä tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja tuotteen materiaaleja ja tekotapaa koskien. Kun tarpeelliset tiedot on saatu, saat tietää tuotteen hinnan ja toimitusaikataulun. Tämän jälkeen voit päättää, haluatko tilata tuotteen. Yhteydenotto ei velvoita tilaamaan tuotetta, joten rohkeasti kyselemään! Suuntaa-antavia hintoja löytyy Saranian nettisivujen hinnastosta.

Nettikauppaominaisuutta kaipaaville joitakin valmiiksi suunniteltuja tuotteita tilattavissa DreamPetStore  ja 1-Hevosvoima -verkkokauppojen kautta. Valmiita tuotteita myytävänä Rääkkylän Onnen Kaupassa. Valjassepän omissa kätköissä olevia ja heti myytäviä tuotteita löydät Saranian pienestä verkkokaupasta http://sarania.mycashflow.fi/.

Saranian tuotteet valmistetaan aina yksilöllisesti käsityönä. Ostamalla Saranian tuotteita tuet siis suomalaista työtä ja pienyrittäjyyttä. Tuotteemme ovat varmasti kestäviä ja laadukkaita, ja ne kestävät vertailun mihin tahansa ulkomaalaiseen huippumerkkiin. Saranian tuotteet valmistetaan pääasiassa mittatilauksena, jolloin niistä saadaan yksilöllisiä ja käyttäjälleen sopivia. Tämä yhdessä laadukkaiden materiaalien kanssa lisää tuotteen käyttömukavuutta. Joten jos kotimainen käsityö, laadukkat materiaalit ja tuotteen käyttömukavuus sekä kestävyys ovat Sinulle tärkeitä asioita, ota ihmeessä yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä juuri Sinun tarpeisiisi sopiva Sarania-tuote!

 

Kuluttajariitojen vaihtoehtoista riidanratkaisua koskevat EU:n ns. ADR-direktiivi ja ODR-asetus tulevat voimaan 9.1.2016. Lakipaketin tarkoituksena on tehostaa tuomioistuinten ulkopuolisten riidanratkaisuelinten toimintaa ja helpottaa sitä myös rajat ylittävän kuluttajakaupan tilanteissa. Käytännössä yrityksen on lisättävä verkkosivuilleen ilmoitus, jossa todetaan, että jos kauppasopimusta koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.  Kuluttajariitalautakunnan verkkosivun osoite (www.kuluttajariita.fi).

 

 

Tuoteinfo

Voit halutessasi tutustua alla oleviin aiheisiin myös Saranian Facebook-sivulla, missä on esitelty eri materiaaleja kuvien kera sekä kuvia muutaman tuotteen tekemisestä vaihe vaiheelta.

 

Tuotteiden tekeminen

Materiaalien valinta: Suurin osa Saranian tuotteista valmistetaan mittatilaustyönä, jolloin asiakkaan omat toiveet ja mieltymykset voidaan ottaa huomioon niin mallin kuin materiaalienkin valinnan suhteen. Nahkavalikoimastamme löytyy laadukkaita nahkoja moneen makuun; käytössä mm. ruotsalaista Tärnsjön plattia sekä englantilaista suitsinahkaa J&E Sedqwick & co Ltd:ltä sekä Abbey Saddleryltä. Tärnsjön platti on hyvin monikäyttöistä nahkaa, joka sopii niin suitsien kuin valjaidenkin tekemiseen; se on aika ”pehmeää” , notkeaa ja kestävää, mutta laadunvaihtelut saman vuodan eri kohdissa voivat olla suuria, koska vuodat ovat yleensä hyvin pitkiä. Englantilaiset ja italialaiset vuodat ovat tasalaatuisia, mutta monesti hieman ”kuivemman” oloisia ja etenkin suitsivuodat ovat huomattavan paljon lyhyempiä kuin Tärnsjön vuodat. Tämä voi aiheuttaa omat rajoituksensa nahan valintaan, jos työssä tarvitaan pitkiä yhtenäisiä nahkaremmejä, eikä välille haluta liitoksia; esim. ohjissa.

    Solkia löytyy valikoimasta moneen lähtöön. Ruostumattomasta teräksestä ja täysmessingistä valmistetut soljet kestävät käyttöä, mutta ovat hankintahinnaltaan kalliita, ja niiden valikoima on aika suppea. Enemmän valinnan varaa löytyy niklatuista ja messingillä päällystetyistä soljista. Niiden kanssa vaan täytyy muistaa, että pinnoitteeen hajotessa solki on altis ruostumiselle; ja yleensä tämä näkyy myös solkien hinnoissa - ne ovat halvempia kuin ruostumattomasta teräksestä tai täysmessingistä valmistetut soljet.

    Vyönsolkien osalta valikoimassa on myös sellaisia solkia, jotka eivät varmasti sisällä lyijyä, nikkeliä tai muita allergeeneja, joten jos asia on jollekin tärkeä, siitä kannattaa mainita tilauksen yhteydessä.

 

Helmikorut

Saranian erikoisuus on helmikoristellut suitset ja kaulapannat. Helmikorut punotaan aina käsin, yksi helmi kerrallaan. Helmiä löytyy yli kolmeakymmentä eri väriä, joten valikoimasta löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva väriyhdistelmä, ja myös kuvion valintaan voi vaikuttaa.

 

 

Strassit ja niitit

Saranian valkoimiin kuuluu vaihteleva määrä erilaisia niittejä ja strasseja, joilla yksinkertaiseenkin tuotteeseen saa helposti näyttävyyttä ja persoonallisuutta. Strasseja löytyy vähintään kaikissa sateenkaaren väreissä, ja niittejäkin on varastossa ainakin kymmentä mallia. Jos ei mieleisiä löydy valmiina varastosta, niin yritetään etsiä.

 

Tuotteiden hinnan muodostuminen

Tuotteiden hinta määrittyy työhön käytettyjen materiaalien ja työn suunnitteluun ja tekemiseen kuluneen työajan mukaan. Ks. kohdasta työvaiheet (alla), mitä kaikkea mittatilausvarusteen tekeminen pitää sisällään. Useimmiten suurin osa tuotteen hinnasta muodostuu työstä. Pääsääntö on, että mitä enemmän tuotteessa on ompelua, sitä enemmän sen tekemiseen kuluu työaikaa, ja sitä enemmän tuotteelle tulee hintaa.

 

Työvaiheet

Mittatilausvarusteen tekeminen alkaa työn suunnittelulla. Mitä tuotteelta toivotaan ja halutaan? Valitaan sopivat materiaalit - nahat, soljet, pehmustemateriaalit ja langat. Otetaan tarvittavat mitat ja tehdään kaavat.

    Tämän  jälkeen päästään aloittamaan varsinainen tekeminen. Nahat myydään kokonaisina tai puolikkaina vuotina, joten vuodasta otetaan nahkaleikkurilla sopivan levyisiä "piuhoja"/ remmejä, joita sitten työstetään eteenpäin. Monesti nahkaremmin reunaan vedetään koristeurat. Ompeleita varten tehdään ompelu-urat - tällöin tikit eivät jää aivan pintaan -> eivät hankaudu niin helposti rikki -> lisää tuotteen kestävyyttä ja käyttöikää.

    Solkia varten tehdään solkirei'ät tarvittaviin kohtiin. Nahan terävät reunat pyöristetään sekä nurjalta että oikealta puolelta käyttömukavuuden vuoksi. Taitteita varten tehdään ohennukset. Nahan reunat käsitellään reunamaalilla tai muulla vastaavalla valmisteella. Jos varusteeseen tulee pehmuste, tehdään se tässä vaiheessa. Sen jälkeen tuotteen ommeltavat osat liimataan, jotta ne pysyisivät paikoillaan ompelun ajan. Sitten on vuorossa ompelu. Vuoden 2014 loppuun mennessä valmistetut Saranian nahkatuotteet ovat kaikki käsin ommeltuja. Naskalilla tehdään nahkaan yksi reikä kerrallaan, ja varsinainen ompelu tapahtuu perinteiseen tyyliin kahta neulaa käyttäen. Langat kulkevat jatkuvasti nahan läpi puolelta toiselle, mikä tekee ompeleesta vahvan ja kestävän (vrt. koneommel, jossa alalanka kulkee suorana ja sen katkeaminen johtaa helposti ompeleiden purkaantumiseen pitkältäkin matkalta). Ompelun jälkeen tuote vielä viimeistellään. Nahan reunojen pinnat tarkistetaan ja reunamaalaus uusitaan tarvittaessa. Välillä myös ompelu-urat voivat tarvita maalausta jälkikäteen. Ommelluista taitekohdista nahan reunat tasoitetaan tarvittaessa siklillä tai puukolla, minkä jälkeen ne maalataan uudestaan. Päälle voi vielä levittää vahaa, mikä sitten kiillotetaan luulastalla.

     Loppuvuodesta 2014 valjassepän työaikaa säästämään on hankittu nahkaompelukone, joten vuoden 2015 aikana on valikoimiin tulossa myös osin koneella ommeltuja tuotteita. Käsinompelusta ei silti olla luopumassa, vaan edelleen kaikki tuotteet on saatavana myös kokonaan käsin ommeltuna asiakkaan niin halutessa.

 

Nahan hoito-ohjeet

Sarania-tuotteet eivät tarvitse erityiskäsittelyjä ennen käyttöönottoa. Nahkatuote kestää hyvässä kunnossa, kun sen pyyhkii kostealla sienellä (ei saippuaa!) jokaisen käytön jälkeen, ainakin niistä kohdista, joihin kertyy paljon hilsettä/kuolaa. Suitsissa etenkin poskihihnojen alapäiden ja ohjien kuntoa kannattaa tarkkailla huolella, koska niihin jäänyt kuola kovettaa ja haurastuttaa nahkaa. Aika-ajoin tuote kannattaa purkaa osiin ja puhdistaa huolellisemmin. Samalla voi tarkistaa ompeleiden ja solkien kunnon. Yleensä tällöinkään ei tarvita puhdasta vettä ja pesusientä kummempaa, mutta tarpeen tullen voi käyttää apuna satula- tai valjassaippuaa. Mikäli käyttää saippuaa, on ”työjärjestys” sama kuin omia käsiä pestessä: ensin kostutetaan (pyyhitään kostealla sienellä), sitten pestään saippualla, ja lopuksi vielä ”huuhdellaan” saippuajäämät pois (pyyhitään kostealla sienellä). Erityisen tarkasti saippuajäämät tulee puhdistaa ompeleiden kohdalta; apuna voi käyttää pehmeää hammasharjaa. Kun tuote on huolellisesti puhdistettu, voi sen käsitellä tarpeen mukaan valjasrasvalla. Oikein kuivaksi päässeisiin osiin voi käyttää aluksi valjasöljyä, mutta yleensä laadukkaalle nahkatuotteelle riittää pelkkä rasvaus, eikä sitäkään tarvita kovin usein.

    Mikäli nahkatuote kuraantuu oikein pahasti, voi enimmät hiekat huuhdella pois suihkun alla. Pesusieni kannattaa tässä vaiheessa unohtaa, koska yhdistettynä tuotteen pinnalla olevaan hiekkaan, se vaurioittaa helposti nahan pintaa. Nahka ei säikähdä runsastakaan veden käyttöä, kunhan se on hetkellistä. Yhtään pidempiaikaista liottamista tulee ehdottomasti välttää, ellei tarkoituksena ole nahan venyttäminen.